Сьогодні, у Всесвітній день моря, коротко поінформуємо наших дописувачів про морську аквакультуру, яка у світі не лише динамічно розвивається, а і приносить чималі прибутки, адже попит на морепродукти постійно зростає.
Морська аквакультура (марикультура) – діяльність з розведення, утримання та вирощування об’єктів аквакультури у внутрішніх морських водах, із застосуванням плавучих садків, інших технологічних пристроїв з використанням морської води.
Багато прибережних країн розробили, прийняли і успішно реалізовують національні програми з розвитку марикультури. До їх числа входять як технічно високорозвинені та фінансово забезпечені держави (Китай, Японія, Норвегія, Великобританія, Іспанія), так і країни, що розвиваються (Індонезія, В’єтнам та інші).
Перше місце у світі за обсягами виробництва продукції марикультури займає Китай. У минулому це досягалося ним за рахунок екстенсивної технології без огляду на екологічність. Сьогодні ситуація змінюється і сталий розвиток та інтенсифікація виробництва починає переважати екстенсивні форми, що дозволяє підвищити екологічність виробництва без втрати об’ємів. Основна продукція марикультури в Китаї – молюски, які за способом живлення є фільтраторами, а також водорості. При цьому вирощування риби та ракоподібних, які потребують годівлі, складає лише 12 %. Низький рівень вирощування зазначених біоресурсів пояснюється тим, що вони споживають велику кількість білку, який необхідний для задоволення потреб населення.
Країни Південної Америки в марикультурі вирощують здебільшого креветок та лососевих.
Переважає виробництво лососевих видів риб і у Європі. Лідерами у цьому напрямі серед європейських країн є Норвегія, Шотландія, Ірландія та Ісландія. Вирощування відбувається у садках, які розміщені недалеко від берегової лінії.
Перше місце Норвегії по вирощуванню лососевих видів риб досягається за рахунок «порізаної» берегової лінії, так званих “фіордів”. Вони захищені від штормів, що дозволяє ефективно вести господарську діяльність.
Країни чорноморського та середземноморського регіонів вирощують переважно такі види риб як європейський лаврак, дорада та горбань. Крім того, у Болгарії та Румунії значного поширення набуває вирощування мідій, а також устриць.
Туреччина, яка є лідером серед чорноморсько-середземноморських держав за обсягами виробництва продукції марикультури, вирощує значну кількість форелі та креветки, особливо білоногої (креветка ванамей). Динамічно розвивається у цій країні й вирощуванню мідій – якщо в 2018 році всі мідії на ринку були дикими, то наразі їх виробництво сягає понад 20 тис. тонн.
Новими для європейських країн, але не менш перспективними є види, які ще недавно не культивувалися в марикультурі – зубань, лакедру, пагр.
Значний потенціал для розвитку марикультури відповідно до світових трендів має й наша держава. Україні належать великі площі високопродуктивних водойм, розташованих у сприятливих природних умовах. Водночас розвиток марикультури є вагомою складовою розвитку приморських регіонів нашої держави. У результаті ми матимемо постачання на внутрішній ринок цінних харчових і відносно доступних для громадян морепродуктів, зайнятість населення, розвиток малого і середнього бізнесу та економічний розвиток загалом. Крім того, широкомасштабне впровадження марикультури в Україні дозволить підвищити загальну продуктивність екосистем та розширити їх біологічне різноманіття.
Наразі для запуску процесів розвитку марикультури в Україні розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання реалізації експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу права на укладення договорів користування на умовах оренди акваторією (водним простором) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України для цілей морської аквакультури шляхом електронних торгів”.
Реалізація цієї постанови створить прозорий, чіткий та зрозумілий механізм для укладання договорів оренди акваторій морських вод для цілей марикультури, а також сприятиме рівним умовам конкуренції для суб’єктів господарювання.
Впевнені, після нашої безумовної перемоги над ворогом, ця галузь національної економіки ефективно розвиватиметься та формуватиме значну частку якісної рибної продукції на наших прилавках.
Державне агентство меліорації та рибного господарства України
Цей запис також доступний на: Русский
Залишити відповідь
Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.