З початком осені набирає обертів і грибний сезон, в Україні зазвичай він триває до листопада. Попри те, що гриби в нас асоціюються здебільшого з запашними і насиченими смаком стравами, варто пам’ятати і про небезпеку, пов’язану з їхнім вживанням. На жаль, маємо трагічні новини: відомо, що Київщині через отруєння грибами померли одразу три члени однієї родини, серед яких було дві дитини.

Що варто знати про отруєння грибами та як убезпечити себе та рідних?

Що варто знати про отруєння грибами?

Отруєння грибами – це смертельно небезпечна ситуація, яка потребує термінової екстреної медичної допомоги. Життя людини в таких випадках залежить від того, наскільки швидко вона цю допомогу отримає. Варто зазначити, що симптоми отруєння залежать від типу отрути та її кількості. Тому перші ознаки можуть з’явитися як через декілька годин, так і через декілька днів.

Найбільш небезпечними є отруєння грибами, що вражають печінку – наприклад, блідою поганкою. Перші симптоми отруєння найчастіше нагадують звичайні шлунково-кишкові розлади – нудота, блювання, діарея. Крім того, часто при отруєнні такими грибами, можна спостерігати ситуацію, коли людині здається ніби вона одужала, а згодом з’являються симптоми ураження печінки. Це небезпечна ситуація, коли можна, на жаль, згаяти дорогоцінний час.

Необхідно бути максимально уважними до свого стану і за будь-яких змін в організмі невідкладно звертатися за медичною допомогою. Адже, антидотні препарати є ефективними лише в першу добу після отруєння.

Варто наголосити, що в Україні є декілька видів отруйних грибів, крім всім відомих мухоморів і поганок, а саме: павутинники, вид грибів під назвою “галерина торочкувата” (його можна сплутати з опеньком); а також опеньок сірчано-жовтий несправжній або гіфолома групова.

Важливо: отруєння грибами можна отримати, вживаючи навіть їстівні гриби, у випадку, якщо вони транспортувалися або оброблялися неналежним чином.

Як убезпечити себе від отруєння грибами?

Найефективніший спосіб убезпечити себе від тяжкого отруєння, на думку лікарів, – це відмовитись від придбання грибів на стихійних ринках. Адже, Ви не можете бути впевненим у знаннях людини, яка збирала гриби. Разом з тим, максимально уважними необхідно бути, обираючи гриби і на полицях супермаркетів. Неналежні умови транспортування та зберігання можуть спричинити утворення шкідливих продуктів розпаду. Перевагу краще надавати культивованим (не дикорослим грибам).

Особливо небезпечними є консервовані гриби домашнього приготування. Насамперед тому, що Ви не знаєте, який гриб може потрапити до банки. Крім того, неякісний процес консервування може викликати отруєння ботулотоксином. Про ботулізм ми розповідали раніше.

Пам’ятайте, що процес вибору грибів потребує максимальної уважності, адже отруєння ними може призвести до летальних випадків. Якщо Ви не розумієтесь на грибах, і лише через цікавість хочете спробувати вперше зібрати гриби, рекомендуємо відмовитись від такої ідеї. Також наголошуємо, що перебування у лісах зараз може бути небезпечним через військові дії.

Джерело: платформа “Бережи себе”
Автор: Ганна Шубіна, журналіст HUBZ, експертка з моніторингу та аналітики

Цей запис також доступний на: Русский