Царю, приємно познайомитися, царю!
Із к/ф “Іван Васильович змінює професію”
І все ти у справах, великий пане, акі бджола…
Такої насиченої та цікавої риболовлі у мене давно не було!
На подвір’ї – спека, тиждень до відкриття риболовлі після весняно-літньої нерестової заборони, душа вже в Сорокошичах та в Деріївці, а тіло вже “ломить”, а руки вже “викручує”… Шо коїця, шо коїця! Дзвоню Серьозі NGN, у якого теж суглобово-мозкова “ломка” після першого трудового тижня, і за 23 секунди вирішуємо їхати до Ошитки!
О 02:00 – підіймемо, о 03:00 – забираю Сергія, о 04:00- ми вже будимо єгеря Колю, о 04:30 – після перших закидів у Сержа – агап, у мене – сцука.
Годину насолоджуємось злісними клюваннями місцевих “шахтарів” від кіла до двох, а між клюванням милуємося краєвидами!
Піднімається легкий витерець і ми вирішуємо поміняти дислокацію та тактику вправності – йдемо “чисто на кокуня”.
Місцевий “гід” вказав нам місце проживання великих “матросів”…
І пішло-поїхало! Спочатку клювали окуні середніх розмірів, але після відпускання “розповідали” своїм мамам-татам, що відпускають і ті теж почали клювати з цікавості…
І ось він – mega bass, якого я виважував 14 секунд!
Кокуні йдуть на сієсту і ми переключаємося на коропових…
Між безперервними клюванням і виведеннями прокльовував невідомий досі риб під назвою “бестер” (таку назву мабудь дали за його миттєве клювання і неповторні свічки-кульбіти – шо вага на сковорідці)
Бестер – гібрид білуги зі стерляддю, вперше отриманий 1952 року Н.І.Ніколюкіним
Бестер – единственный представитель осетровых рыб, существование Бестер – єдиний представник осетрових риб, існування якого в аквакультурі підтримується вже понад 40 років, із репродукцією трьох поколінь. По рибоводно-хозяйственным якостям він вигідно відрізняється як від вихідних видів – білуги і стерляді, і від конкуруючих із нею у господарському відношенні видів осетрових, пізніше освоєних аквакультурою – сибірським і російським осетрами. Крім основної форми – бестера, що володіє рівними частками спадковості вихідних видів, отримані та відтворюються далі «в собі» бек-кроси бестера з білугою (Б.БС) та стерляддю (С.БС), що мають ? спадковості білуги або стерляді і, відповідно, що характеризуються ухиленням у їхній бік ознак і властивостей. На сьогоднішній день ці форми набули офіційного статусу трьох порід бестера: «бурцевської» (БС), «унірівської» (Б.БС) та «аксайської» (С.БС), що підтвердили свою стабільність десятками років вирощування в умовах аквакультури.
Продукційні якості різних порід бестера визначаються співвідношенням часток спадковості білуги та стерляді в їх генотипах. Так, якщо вік досягнення статевої зрілості самок «бурцевської» породи становить 6-10 років, то «аксайська» порода більш скоростигла – 5-7 років, а «внірівська» – пізньостигла (14-16 років), при значних відмінностях самок за масою ( відповідно 6-15, 2-3 та 30-40 кг) та робочої плодючості (відповідно 70-150, 30-50 та 200-300 тис. штук ікринок).
Неймовірно відпочили – по-царськи! Але … час і честь знати – дякуємо за душевний прийом і класну рибалку колектив Лимана на чолі з Вітей (Винс) і їдемо на зустріч з Міхаличем, у побуті mihart, щоб вручити йому торішню нагороду “Блоггер року”, яка почала вже “розсипатися” , як егіпедські піраміди (жарт!)
Але цього дня не закінчився – по приїзду додому, глянувши на “колючий” трофей, я пошкодував ручки моєї коханої, згадав, що я ж – Kok! і взявся за приготування смакоти!
“Здаю” рецепт і один мій секрет по підготовці (риби типу: осетрина, сом, минь, йорж, бобир і т.п., швидко і безпечно, без порізів і кримінальних кутів, очищаються від слизу та бруду звичайною зубною щіткою!
Інгредієнти:
- бестер – 1шт.(до кіло)
- вершкове масло – 100 гр.
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
- морква – 2 шт.
- лимон – 2 шт.
- сухий коріандр, перець, сіль, зелень кропу
Потрошимо рибу, обтираємо спеціями, всередину закладаємо масло, обкладаємо кільцями цибулі, моркви, лимона, загортаємо у фольгу і завантажуємо в розігріту до 200С духовку на 40 хвилин.
Подаємо порційно, перед вживанням збризкуючи лимоном і запиваючи чарочкою холодного Nemiroff Delikat
Оригінал статті знаходиться на www.rybalka.com
Цей запис також доступний на: Русский
Залишити відповідь
Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.