Короп (лат. Cyprinus carpio) – вид прісноводних променеперих риб сімейства коропових. Методом селекції одержано культурні форми. Внесено до міжнародного списку 100 найнебезпечніших інвазивних видів.
Короп – дуже невибагливий, і для його розведення зазвичай використовують невеликі ставки, кар’єри та навіть рисові поля. Зростає короп швидко і за сприятливих умов до кінця другого року життя досягає ваги 600-800 г. В особливо кормних водоймищах вже по першому році трапляються коропи, що важать 600 г. Короп не досягає такої ваги, як сазан, і його максимальний не перевищує 10-12 кг. Влітку короп житься майже виключно в чагарниках водних рослин. Віддає перевагу мулистому або глинистому грунту. Харчується короп різними донними організмами та личинками комах, а також рослинною їжею. Годується за температури води: нижче 14-15°.
Карпов ловлять на вудку, але не в кожній водоймі. У деяких ставках і озерах, багатих на природні корми, вони не звертають уваги на насадки. В інших, де коропів систематно підгодовують макухами, зерном, їх, аоборот, можна наловити вудкою скільки завгодно, і такий лов не представляє вже низького інтересу. Існують водойми, що займають проміжне положення: серед них є гакі, в яких короп ловиться тільки невдовзі після нересту, і є такі, де його можна ловити весь післянерестовий період, доки температура води не буде нижчою за 14-15°. Тому перш ніж починати лов, необхідно детально ознайомитися з способом життя коропів у даній водоймі.
Ловлять коропів виключно на вудку поплавця. Перевагу слід віддати котушковій снасті, що дозволяє користуватися тоншим лісом і далі закидати насадку, що особливо важливо при лові з берега. Вудлище, товщину лісу, розмір гачка треба підбирати відповідно до величини коропів, що водяться у водоймі. Якщо ловлять невеликих коропів, вагою до 1,5-2 кг, то можна вживати звичайне вудилище дроту, капронову жилку діаметром 0,3-0,35 мм і гачок № 8-10.
Якщо ж у водоймі мешкають великі коропи, що досягають ваги 5 кг і більше, необхідно жорстке вудлище, жилка діаметром 0,5 мм і гачок № 12-14. Іноді при лові серед водних рослин, коли коропа не бажано відпускати далеко, доводиться ставити ще товстішу лісу. Проте брати лісу з великим запасом міцності годі було; хоча короп і не такий обережний, як сазан, все ж таки кількість клювань при користуванні товстими і грубими лісами помітно зменшується. Щоби ліси менше виділялися на тлі водних рослин, її корисно пофарбувати в зелений колір.
Поплавці використовують двох типів: якщо далекий закид не суттєвий, то ставлять невеликий куговий, пробковий, пінопластовий або пір’яний поплавець, якщо ж ловлять з мілководного берега і потрібно далеко закинути насадку, то користуються поплавком, що ковзає самозанурюваним.
Для успішного лову коропів необхідна привада або, у крайньому випадку, підгодовування. Для приважування застосовують рослинні корми: макухи, каші, розпарені зерна, варена картопля і т. д. Насадки вживають головним чином рослинні: пшоняну кашу, недоварену картоплю і макарони, зерна кукурудзи та ін. Рідше ловлять на дощового черв’яка (переважно) реп’яхового хробака або на сальника. Яка насадка вигідніша, встановлюють пробним ловом.
Ловити коропів можна з човна та з берега. Човен доцільніше встановлювати на чистій воді і закидати насадку або до кромки водних рослин, або в прогалини між ними. При цьому можна після підсікання вивести коропа на чисте місце, що значно полегшує виведення.
З берега ловлять у “вікнах” між водними рослинами або закидають безпосередньо за них: на чистих місцях далеко від чагарників рослинності короп трапляється дуже рідко. Якщо береги ставка або озера густо заросли рослинами і не вдається знайти зручних для лову місць, то доцільно заздалегідь підготувати ділянку, викосивши траву або видерши її залізними граблями. Глибину відпустки поплавця при лові коропа регулюють так, щоб насадка лежала на дні, а вантаж трохи не діставав до нього. Тільки на дуже топких місцях, в яких насадка занурюється в мул, ловлять з насадкою, що висить над самим дном.
Клювання коропа передається по-різному: іноді він бере обережно, як лин, іноді ж впевнено топить поплавець і йде убік. Момент підсікання визначають дослідним шляхом – він змінюється в залежності від величини та типу насадки, від ситості риби та ін.
Виважувати великого коропа нелегко; він трохи поступається сазану за силою, а виведення майже завжди ускладнюється наявністю водної рослинності. При виведенні треба намагатися не відпускати коропа далеко і не тягнути його прямо через гущавину рослин, а надати йому ходити на колах майже до стомлення.
Кращий час лову коропа – ранок, починаючи з світанку, і до 8-9 годин.
Цей запис також доступний на: Русский
Залишити відповідь
Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.