Літня спека сприяє поширенню гострих токсико-інфекційних захворювань, у тому числі таких як ботулізм.
Ця інфекція найчастіше є в копченій або в’яленій рибі, м’ясних та ковбасних виробах, продуктах домашнього консервування, рідше в овочах і призводить до важкого ураження центральної і вегетативної нервової системи.
Небезпека – в усіх погано вимитих, термічно недооброблених продуктах, що транспортувались або зберігались неналежним чином. Водночас, продукти, придатні за терміном, виглядом і смаком, теж можуть бути зараженими.
Ботулотоксин виробляється за відсутності кисню, наприклад, у герметичній тарі, або всередині м’яса чи риби.
Інкубаційний період хвороби – від 4 – 6 годин до кількох днів. Після перших проявів смерть може настати вже через 3 – 4 години.
Лікування ботулізму – складне, але при своєчасному лікуванні, процес одужання у середньому настає за два тижні.
Основні симптоми:
Підвищена температура тіла, біль у животі, діарея, сухість ротової порожнини, ускладнене дихання та проходження продуктів через стравохід, порушення ковтання, погіршення зору, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання.
Як уникнути захворювання:
- під час очистки риби від нутрощів не порушувати їх цілісності;
- солити рибу охолодженою при температурі не вище +4°С з концентрацією солі понад 10%;
- при приготуванні риби й м’яса забезпечувати їх достатню термічну обробку, дотримуватися належного температурного режиму при консервуванні;
- ретельно промивати та просушувати овочі та особливо гриби;
- не вживати консерви з ознаками здуття ємності чи недоброякісності;
- не купувати домашні консерви, в’ялену, копчену, солону рибу та інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.
Пам’ятайте, що ботулотоксин руйнується при температурі 80°С.
Основа профілактики ботулізму – дотримання чистоти сировини.
Тож будьмо обережними і не наражайте себе та інших на небезпеку.
Державне агентство меліорації та рибного господарства України
Цей запис також доступний на: Русский
0 Comments
1 Pingback