Окунь (лат. Perca) – один із дев’яти родів сімейства окуневих.

Відмітні ознаки роду: всі зуби щетинисті, сидять на піднебінних кістках і сошнику, язик без зубів, два спинні плавці – перший з 13 або 14 променями; задньопрохідний плавець з 2 шипами, переджаберна та передочкова кістки зазубрені; луска дрібна; голова зверху гладка, зябрових променів 7, хребців більше 24. Зяброві кришки з 1 шипом, луска сидить міцно, щоки вкриті лускою. Нараховують три види, які живуть у прісних (і частково солонуватих) водах північного помірного пояса. Звичайний окунь (Perca fluviatilis L.) зверху темно-зеленого кольору, боки зеленувато-жовті, черево жовте, поперек тіла тягнуться 5 – 9 темних смуг, замість яких іноді бувають неправильні темні плями; перший спинний плавець сірий з чорною плямою, другий — зеленувато-жовтий, грудні червоно-жовті, черевні та анальний червоні, хвостовий, особливо внизу, червонуватий. Колір значно змінюється, дивлячись за кольором ґрунту; крім того в період розмноження кольору статевозрілих екземплярів відрізняються більшою яскравістю кольорів (шлюбне вбрання). Самка від самця за кольором не відрізняється. Форма тіла також підлягає значним. коливань, зустрічаються окуні з дуже високим тілом (сильно горбаті). Довжина зазвичай не перевищує 30 – 35 см, але може бути і вдвічі більше. Зазвичай вага не перевищує 2 – 3 фунти, але зустрічаються екземпляри по 5 – 7 фунтів., навіть по 8 (в Онезькому озері), 10 (в Чудському), 10 – 12 (в озерах Єкатеринбурзького повіту) і кажуть, ще більші. Дуже великі О. відрізняються не так довжиною, як висотою і товщиною (при довжині до 3/4 аршина, висота до 6, товщина до 4 вершків).

Окунь належить до найбільш звичайних риб наших країн; область поширення його обіймає всю Європу до 69 ° пн. ш., крім Іспанії та деяких островів (Оркнейських, Шотландських), більшу частину Півн. Азії та Півн. Америки. Він населяє річки, озера, ставки (навіть непроточні, але з досить свіжою водою), деякі солонуваті озера, гирла річок, що впадають у море, і малосолоні моря. У Росії він водиться майже у всій Європейській частині на півночі до Кольського півострова включно (але рідкісний у Печорі), на Кавказі, крім басейну Кури, у Фінській затоці та на березі Балтійського моря, у лиманах Чорного моря і поблизу них, у прісноводних частинах Каспійського моря та Аральського, в Туркестанському краї (крім Аральського моря також у пониззі Сир-Дар’ї та Аму-Дар’ї), здебільшого. Сибіру до басейну Олени і можливо в Байкалі.

Окунь тримається переважно в місцях з тихою течією, дрібні та середні влітку — переважно на невеликій глибині, у місцях сильно зарослих водяними рослинами, звідки вони кидаються на дрібну рибу, великі окуні завжди тримаються в глибших місцях. на деяких озерах, напр. Онезькому, Боденському, вони тримаються. навіть на глибині 40 і більше сажнів, так що при витягуванні їх плавальний міхур сильно роздмухується, видавлюючи шлунок у горлянку або навіть лопаючись. Окуні тримаються зазвичай невеликими зграйками, але перед нерестом і наприкінці літа збираються у великі зграї. Окуні вкрай хижі і ненажерливі і поїдають усіляких тварин, які тільки їм під силу: дрібних рибок, риб’ячу ікру, комах, черв’яків, пуголовків, ракоподібних, особливо бокоплавів, а великі – і річкових раків.

Статева зрілість настає на 3-му році (довжина окуня в цей час врш. три). Нерест у Південній Росії, у гирлах річок Чорного та Каспійського басейну відбуватиметься у березні (старого стилю), навіть наприкінці лютого, у середній Росії у квітні чи на початку травня, у північній — у середині чи наприкінці травня. Перш за все відбуватися нерест у невеликих річках, найпізніше в непроточних озерах, причому різниця для однієї і тієї ж місцевості досягає 7 – 10 днів. Для нересту окуні збираються великими стадами, тим більше численними, ніж молодші риби, що не рестяться. Самців мабуть менше, ніж самок. Ікра викидається у вигляді довгих (1 — 2 м.) драглистих стрічок, переважно на підводні рослини, затонулий хмиз і т.п. перевищувати мільйон. Велика кількість ікри гине: поїдається птахами, рибами, комахами, викидається на берег; місцями її збирають рибалки та вживають у їжу. Нерест відбуватися рано вранці і іноді перед заходом сонця, закінчується він у 2 – 3 прийоми. Мальки виходять з яєць тижня через 2 або трохи пізніше (дивлячись за погодою), спочатку харчуються переважно дрібними ракоподібними (циклопами, дафніями), з середини літа – личинками комах, а до кінця, коли вони досягають довжини в 1/2 – 1/3 вершка — і мальками інших риб.

З настанням холодів окуні переходять у глибокі місця і все рідше й рідше залишають їх, але на початку зими полюють ще за здобиччю; тут вони й зимують, збираючись інколи десятками тисяч; у лютому (у Середній Росії) вони виходять вже з напівсонного стану і знову починають годуватись. За своєю крайньою хижістю і ненажерливістю при сильній плодовитості окунь може завдавати значної шкоди в ставках і озерах з більш цінними породами риб (коропами, лящами, судаками, форелями): вони винищують спочатку частину ікри, а потім мальків і можуть зробити розведення цієї риби неможливим. У цих випадках доводиться вдаватися до винищення окунів шляхом вилову їх частими неводами або вилову ікри. Навпаки, у водах з малоцінними породами риби розведення окунів може принести вигоди. Окуні винищуються водяними птахами, скопою, великими хижими рибами; іноді багато їх гине при замерзанні ставків від нестачі повітря. Незважаючи на свою чисельність, окунь не має великого промислового значення; споживається він переважно у свіжому, менш у морозивому вигляді, у меншій кількості – у малосольному. Одна з найпоширеніших риб у Росії – це окунь. Водиться у річках, річках, озерах, у великих ставках – усюди, де досить свіжа вода. Своїм виглядом та забарвленням помітно відрізняється від інших риб. Його коротке сплюснуте з боків тіло трохи горбато, особливо у дорослих особин – за що й отримав від місцевих рибалок прізвисько “горбач”. Тулуб покритий дрібною лускою, що міцно сидить у шкірі, без слизу. Великий рот озброєний безліччю дрібних і досить гострих зубів. У помаранчевих очах – невеликі зіниці, що іскряться темно-фіолетовим блиском. Спинних плавців два. Задній – невеликий, м’який, жовто-зеленого кольору; передній – жорсткий, складається з довгих і гострих колючок, з’єднаних між собою блідо-сизою перетинкою з великою чорною плямою на кінці. Грудні плавці – блідо-жовтогарячі або жовтуваті; черевний, анальний та хвостовий плавці – яскраво червоного кольору. Спина – зазвичай темно-зелена, черево – жовтувато-біле. По зеленувато-жовтих боках, від спини до черева, тягнуться 5-9 темних поперечних смуг, надаючи окуню ‘тигриний’ розфарб, що приховує його в чагарниках водної рослинності від ворогів і допомагає непомітно підкрадатися до своєї жертви. Треба сказати, що колір окуня сильно залежить від середовища, в якому він переважно мешкає. Наприклад, у торф’яних кар’єрах та деяких лісових тинових озерах живе суцільно темний окунь. Окуні, що живуть у прозорій воді з піщаним або глинистим дном, – світлого забарвлення, у них іноді навіть відсутня темна пляма на першому спинному плавнику, а поперечні смуги на боках бувають ледь помітними.

І ще одна особливість є у зовнішності цієї риби: зяброві кришки ззаду не закруглені, як у багатьох риб, а закінчуються одним, іноді двома гострими шипами, які дуже боляче колються і можуть необережному рибалці завдати серйозної неприємності: після уколу про цей шип на тілі людини з’являється запалена пухлина. Щоправда, трапляється такий конфуз рідко та здебільшого – з новачками.

За розмірами окуня не можна зарахувати до категорії великих риб. У більшості наших водойм його звичайна довжина 15-20 см при вазі 80-150 г. У водосховищах окунь більший, там – не рідкість ‘горбачі’ вагою 500-700 і більше р. Рекордсмени досягають довжини 40-50 см і ваги 1,5 -2 кг. Вчені і практики схильні вважати, що у нас водяться дві породи окунів: окунь звичайний і карликовий, який до самої старості не набирає ваги більше 250 г. -аматорів.

У сезон відкритої води улюбленими місцями дрібних та середніх окунів є порослі осокою, очеретом та іншою рослинністю заплави, де вони влаштовують засідки на дрібну рибку. Великі воліють глибокі вири, ями і виходять звідти на жирування лише вранці і ввечері.

За своєю природою окунь – ненажерливий хижак, але в молодості – в його раціоні головним чином личинки комах, черв’яки, дрібні рачки, ікра риб. Дорослі харчуються рибою переважно, хоча не дають спуску й іншим підводним тваринам: поїдають все, що рухається і їстівно, – черв’яків, раків, що линяють, молюсків і т.д.

Часто окуні полюють за здобиччю колективно: виявивши зграйку дрібних рибок, з величезною завзятістю переслідують її, відкривши роти і голосно чавкаючи в передчутті ласощів. Трапляється навіть так, що, захопившись переслідуванням, вискакують за своєю здобиччю на берег.

Статевозрілим окунь стає на третьому, а іноді і на другому році життя. Нерест у нього “гаремний” або по-науковому – гніздовий: одну икрянку супроводжують 4-5 молочників. Відбувається він малопомітно при температурі води 7-8 ° С наприкінці квітня – початку травня (коли розпускається листя берези). Ікра, укладена в довгі клейкі стрічки, відкладається на дрібних місцях на підводну рослинність, корчі, коріння дерев, на стебла залитого чагарника і т.п.

Виметавши ікру, окуні збираються невеликими зграйками і шукають собі відповідну зону проживання. Помічено, що в непроточних або слабопроточних (водосховища) – водоймищах окуні стоять у глибоко зростаючих очеретах, осоці та лататтях. У річках – облюбовують зарослі травою заплави, тримаються за камінням та корчами на слабкій течії. Місць зі швидким перебігом уникають.

Порада: Лов окуня триває цілий рік з невеликими перервами на повінь і нерест. Вудять тільки у світлий час доби, тому що окунь винятково “денна” риба. Найкращий годинник – ранній ранок.

У сезон відкритої води найбільш підходящою снастью є вудка поплавця. Ловлять з берега, з гребель, пристаней, плотів, а також з човнів. Оптимальна кількість вудок – дві.

Навесні і влітку як насадки використовують головним чином черв’яка, мотиля і казару; восени – найкраща насадка мальок; взимку – мотиль та черв’як. Ловлять переважно з дна. Але іноді корисно і підняти насадку.

Клює окунь енергійно – поплавець, як правило, відразу йде на дно, тому з підсіканням не можна запізнюватися. На гачку він упертий і сильний. Але витягувати окуня треба обережно, бо має слабкі губи.

Неабиякий інтерес представляє лов окуня на невеликі блешні спінінгом і снастю для стрімкого блиску, а також подергушів з насадкою малька. Найкраща пора для цих снастей – осінь, приблизно з кінця серпня, коли окуні починають збиратися у великі зграї.

Порада: Особливо жадібно окунь клює в перші 15-20 днів після льодоставу і за 2-3 тижні до танення льоду.